Sok szolgáltatót megpróbáltam, de számlanyitás után magára hagyják a kezdő tradert, így aztán nagyon nehéz. Végül ráakadtam a GOLD FOREXRE. ...

Maradjon naprakészen hírlevelünk segítségével!

Lexikon beginning with H

Egy betüre kattintva arra az oldalra ugrik, ahol azzal a betüvel kezdődő kifejezések vannak listázva.
Határidõs különbözet (Forward margins)

Egy deviza azonnali és határidõs ára közötti különbség (diszkont vagy prémium). Általában pontokban jegyzik.

Határidõs mûveletek (Forward Operations)

Devizatranzakciók, amelyeknél a közös leszállítási kötelezettséges teljesítése legalább két munkanappal a tranzakció megkötése után történik.

Határidõs mûveletek (Forward Operations)

Devizatranzakciók, amelyeknél a közös leszállítási kötelezettséges teljesítése legalább két munkanappal a tranzakció megkötése után történik.

Határidõs árfolyam (Forward Rate)

A határidõs árfolyamokat határidõs pontokban jegyzik, amelyek a határidõs és az azonnali árfolyamok közötti különbséget mutatják. A határidõs árfolyam jelenlegi árfolyamból történõ kiszámításához a határidõs különbözetet hozzá kell adni, vagy ki kell vonni a spot árfolyamból. Az, hogy a különbözetet hozzáadni vagy levonni kell, azt a tranzakcióban érintett devizák kamatkülönbözete dönti el. A magasabb kamatszintû bázisdevizára azt mondjuk, hogy a határidõs piacon diszkontja van az alacsonyabb kamatszintû devizával szemben. Ezért a határidõs különbözetet levonjuk az azonnali árfolyamból. Hasonlóképpen, az alacsonyabb kamatszintû bázisdevizának prémiuma van, így a határidõs árfolyamot úgy kapjuk meg, hogy a határidõs különbözetet hozzáadjuk a spot árfolyamhoz.

Határidõs ügylet (Forward Outright)

Deviza vételére vagy eladására vonatkozó kötelezettségvállalás adott jövõbeli dátumra vagy idõszakra történõ leszállítással. Az árat az azonnali árfolyam plusz/mínusz a határidõs különbözet formájában jegyzik.

hedge fund

Tőkeáttétellel működő, nagy kockázatot felvállaló alapok, melyek az elmúlt évek nagy válsága előtt rendkívül népszerűek voltak a fejlett tőkepiaccal rendelkező országokban, különösen az USA-ban. A hedge fundok jellemzően a határidős piacok szereplői, mind vételi, mind eladási pozíciót szívesen felvállalnak.

hedge ügylet

Olyan üzletkötés, amelynek elsődleges célja nem a profitszerzés, hanem egy másik piacon történt megállapodás bizonyos kockázatainak megszüntetése. Például az exportőr/importőr ilyen ügylettel küszöbölheti ki az árfolyamkockázatát, míg egy gabona termelő csökkentheti a jövőbeni árfolyamalakulás kockázatát.

Hitelkeret (Bank line)

A bank által az ügyfélnek nyújtott hitelkeret.

Hitelkockázat (Credit Risk)

Meglévõ szerzõdéseken levõ esetleges veszteség kockázata, amely akkor következik be, ha a másik fél nem teljesíti kötelezettségeit.

Hivatalos Kereskedõ (Authorized Dealer)

A devizapiacon kereskedni jogosult pénzintézet vagy bank.

Hozamgörbébõl számítható kamatláb (Implied Rates)

Az azonnali és határidõs árfolyamok különbsége alapján számított kamatláb.